Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΦΕΙΓ


ΜΙΛΦΕΙΓ
Μιλφέιγ (χίλια φύλλα), γνωστό και ως πάστα του Ναπολέοντα, είναι ένα γλυκό που προέρχεται από την Γαλλία. Παραδοσιακά, αποτελείται από τρεις στρώσεις αφράτης ζύμης εναλλασσόμενης με δύο στρώσεις κρέμα πατισερί, αν και μερικές φορές χρησιμοποιείται σαντιγί ή μαρμελάδα. Η άνω επιφάνεια επικαλύπτεται από λευκό και καφέ γλάσσο ή από άχνη ζάχαρη και τριμμένο αμύγδαλο.
Η ακριβής καταγωγή του μιλφέιγ παραμένει άγνωστη, με μια περιγραφή του να εμφανίζεται στο βιβλίο Cuisinier françois του François Pierre de La Varenne το 1651. Η συνταγή βελτιώθηκε αργότερα από τον Marie-Antoine Carême, ο οποίος, γράφοντας κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, θεωρούσε τη συνταγή ως αρχαίας προέλευσης.
Η ονομασία "χίλια φύλλα" αναφέρεται στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση –απλώνοντας πάλι την ζύμη– διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).
Η παραλλαγή της ονομασίας σε "πάστα του Ναπολέοντα" (Napoleon) πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο "napolitain", το οποίο αναφέρεται στην ιταλική πόλη Νάπολη (Naples). Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το γλυκό με τον αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Α' (Ναπολέων Βοναπάρτης). Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου.
Ένας προκλητικός συνδυασμός τραγανής και αφράτης υφής, με πλούσια αλλά όχι υπερβολική γεύση, αποτελεί μια ανάλαφρη και δροσερή απόλαυση, ανεξαρτήτως εποχής.

1 σχόλιο:

  1. αγαπώ πολύ το μιλφέιγ και βρήκα το https://www.papa-pastry.com/el που έχει απίστευτα κατεψυγμένα γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή